DOI: https://doi.org/10.37222/2524-0315-2022-14(30)-1
Маріанна Мовна, канд. іст. наук, науковий співробітник відділу наукової бібліографії ЛННБ України ім. В. Стефаника
Мова статті — українська
УКРАЇНСЬКА КУЛІНАРНА КНИГА ГАЛИЧИНИ МІЖВОЄННОГО ДВАДЦЯТИЛІТТЯ: ВИДАННЯ І ПОСТАТІ
Анотація: Проаналізовано кулінарну книгу Галичини міжвоєнного двадцятиліття з її досвідом харчових практик і тогочасної гастрономічної культури. Поява західноукраїнських кулінарних видань засвідчила тенденцію до зміцнення та популяризації українського кулінарного дискурсу з його національними традиціями у поєднанні з кращими зразками європейської кухні. Значну увагу приділено дослідженню постатей авторок книг (О. Кисілевської, О. Заклинської, О. Франко, О. Ліщинської та ін.).
Ключові слова: кулінарна книга, Галичина, міжвоєнне двадцятиліття, гастрономічна культура, українська.
Список пристатейної літератури:
- Б. Стефанія. Нова куховарська книжка. Новий Час. Львів, 1928. 30 квіт. (чис. 53). С. 6.
- Б. Стефанія. [Рецензія]. Ілюстрований господарський калєндар на 1929 рік. Львів : Русалка, 1928. С. 65–68.
- Бакіна Т. Кулінарна література в процесах формування смаків. Сучасні літературознавчі студії. Дискурс смаку в літературі і культурі. Київ, 2012. Вип. 9. С. 9–17.
- «Безмясна кухня». Діло. Львів, 1938. 3 трав. (чис. 93). С. 10.
- Брайченко О. Кухарські книги початку ХХ ст. як джерело дослідження гастрономічної культури українців. Українознавство. Київ, 2008. № 1. С. 30–41.
- [Бурачинська Лідія]. Нові книжки. Нова Хата. Львів, 1937. 1 верес. (чис. 17). С. 2.
- [Бурачинська Лідія]. Нові книжки. Нова Хата. Львів, 1938. 15 жовт. (чис. 20). С. 2.
- Величковська М. 140 різних страв і вжитків з картопель. Львів, 1938. 56 с.
- Винницька С. К. Практична кухня. Львів, 1935. 64 с.
- [Гаврих Наталя]. Нові книжки. Нова Хата. Львів, 1938. 15 жовт. (чис. 20). С. 2.
- [Гануляк Григорій]. [Рецензія]. Ілюстрований господарський калєндар на 1929 рік. Львів : Русалка, 1928. С. 68.
- Гнатовський А. Домашня перерібка овочів. Коломия : накладом вид-ва «Жіноча Доля», 1929. 38 с. (Бібліотека для Господинь «Добра Хазяйка» ; вип. 3).
- Горбачева М. Практична Господиня. I: Безмясна кухня. Приписи з ділянки куховарства / під ред. Г. Гануляка. Львів : накладом вид-ва «Русалка», 1937. 96 с.
- Горбачева М. Практична Господиня. II: Домашнє печиво. З додатком: консерви овочеві та яринні, салати, риби, гриби, овочеві соси, напитки, мармеляди, народні страви : практичний порадник / під ред. Г. Гануляка. Львів : Русалка, 1937. 92 с.
- Дальші наради українських жінок. Мета. Львів, 1934. 15 лип. (чис. 27). С. 2.
- Дзюба І. Спогади і роздуми на фінішній прямій / вступ. cт. М. Г. Жулинського. Київ : Криниця, 2008. 928 с.
- Добрі покутські калачі: (з книжки «Як добре й здорово варити»). Жіноча Воля. Коломия, 1934. Жовт. (чис. 10). С. 7–8.
- З нагоди недалеких свят Великодня. Діло. Львів, 1938. 7 квіт. (чис. 76). С. 12.
- [Заклинська Осипа]. Кілька слів про ведення кухні. Нова Хата. Львів, 1926. Верес. (чис. 9). С. 18–19.
- [Заклинська Осипа]. Наше чергове завдання. Нова Хата. Львів, 1927. Черв. (чис. 6). С. 6.
- Заклинська О. Нова кухня вітамінова. Львів : Русалка, 1928. 190, [2] с.
- Здорова кухня. Львів : накладом реклямового бюра кооп. «Комерція» у Львові. Львів, 1938. 28 с.
- [Зубенко Іван]. Нові книжки. Жіноча Доля. Коломия, 1929. 1 жовт. (чис. 19). С. 10.
- К. Р. Книжка на часі. Новий Час. Львів, 1938. 13 серп. (чис. 177). С. 4.
- Казакевич О. Гастрономічна культура України у віддзеркаленні кулінарних збірників середини XVIII – початку ХХ століття. Актуальні питання суспільних наук та історії медицини : спільний українсько-румунський науковий журнал (APSNIM). Чернівці, 2020. № 2. С. 74–78.
- Книжки для господинь. Велика куховарська енцикльопедія. Жіноча Доля. Коломия, 1938. 1 листоп. (чис. 21). С. 13–14.
- Комарно – Рудки та околиця : зб. історично-мемуарних, географічних і побутових матеріялів / голов. ред. В. Лев. Нью Йорк ; Париж ; Сидней ; Торонто, 1987. 702 с. (НТШ ; Український Архів ; т. 43).
- Конфіската куховарської книжки. Діло. Львів, 1938. 2 серп. (чис. 167). С. 9. Новинки.
- Курс інструкторок на села. Нова Хата. Львів, 1928. Верес. (чис. 9). С. 5–6.
- Курси Кооперативи «Труд» у Львові. Нова Хата. Львів, 1934. Січ. (чис. 1). С. 10, 12. Ріжні вісти.
- [Левицька Емілія]. Руска кухарка або наука якъ варити и печи. Коломыя, 1868. 187, XXVI c.
- Ліщинська О. Дещо про розвій городових рослин. Нова Хата. Львів, 1935. 15 квіт. (чис. 8). С. 8.
- Ліщинська О. Зимові запаси. Нова Хата. Львів, 1934. Верес. (чис. 9). С. 12–13.
- Ліщинська О. Креми і ґалярети. Нова Хата. Львів, 1935. 15 трав. (чис. 10). С. 8–9.
- Ліщинська О. Мясні перетвори. Нова Хата. Львів, 1933. Груд. (чис. 12). С. 8.
- Ліщинська О. Овочеві перетвори. Нова Хата. Львів, 1934. Черв. (чис. 6). С. 12.
- Ліщинська О. Українська кухня. I: Мясива. Львів, 1938. 48 с. (Бібліотека «Нової Хати» ; чис. 2).
- Ліщинська О. Українська кухня. II: Дріб, дичина й баранина. Львів, 1938. С. 49–96 (Бібліотека «Нової Хати» ; чис. 3).
- Ліщинська О. Українська кухня. III: Борщі, юшки й підливи. Львів, 1939. С. 97–144 (Бібліотека «Нової Хати» ; чис. 4).
- Локшинський О. Виріб овочевих вин. Львів, 1938. 72 с. (Бібліотека «Сільського Господаря» ; чис. 151).
- Лучаківська Л. Домашна кухня: (як варити і печи?). Львів : накладом Миколи Заячківського, 1910. 179, XIII c.
- Майданюк М. Історія двох кулінарних книг. Український вісник. Бухарест, 2017. Серп.-верес. (№ 15/18). С. 6.
- Мартинюк С. Виріб овочевих вин та соків. Львів, 1938. 32 с. (Бібліотека «Народньої Справи» «Рідне Слово» ; чис. 6).
- Мовна М. Західноукраїнські видання історико-краєзнавчого сегмента початку ХХ ст. Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника : зб. наук. праць. Львів, 2018. Вип. 10 (26). С. 48–60.
- Мовна М. Історико-краєзнавчий дискурс у західноукраїнських виданнях 1930-х рр. Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника : зб. наук. праць. Львів, 2017. Вип. 9 (25). C. 216–238.
- Мовна М. Історія створення книги Осипи Заклинської «Нова кухня вітамінова» : книгознавча сильветка. Народознавчі Зошити. Львів, 2022. № 1. С. 87–96.
- Мовна М. Краєзнавча продукція українських видавництв Галичини в 1930-х рр.: репертуар, видавничі серії, фактологічне наповнення. Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника : зб. наук. праць. Львів, 2019. Вип. 11 (27). С. 66–79.
- Нашим господиням під розвагу. Ілюстрований господарський калєндар на 1929 рік. Львів : Русалка, 1928. С. 65.
- «Нова кухня вітамінова». Діло. Львів, 1928. 1 квіт. (чис. 74). С. 5. Новинки.
- «Нова кухня вітамінова». Нова Хата. Львів, 1928. Квіт. (чис. 4). С. 2.
- Оголошення. Громадський Голос. Львів, 1929. 26 січ. (чис. 4). С. 10.
- Олесницька С. Книжки. Діло. Львів, 1928. 31 трав. (чис. 119). С. 4. Нові книжки й видання.
- Онишкевич Г. Свят-вечірні і різдвяні страви. Львів, 1939. 48 с.
- Особова справа Заклинської О. С. // ЛННБ України ім. В. Стефаника. Архів. Оп. 3-ос. Од. зб. 148. Арк. 114–119, 124.
- Пилявський Л. Виріб овочевих вин : практичний підручник для виробу овочевих вин домашнім способом, при помочі шляхотних і диких дріжджів. Львів : Чорноморе, 1939. 40 с.
- «Практична Господиня» М. Горбачевої. Наш Лемко. Львів, 1938. 1 січ. (чис. 1). С. 8.
- [Реклама]. Діло. Львів, 1938. 14 січ. (чис. 9). С. 24.
- [Реклама]. Дяківські Відомости. Львів, 1928. 1 жовт. (чис. 10). С. 4.
- Романенчук Б. Бібліографія. Українська Книга. Львів, 1939. Січ.-берез. (чис. 1). С. 16–26.
- С. Ю. О. Цукорництво : підручник для господинь. Понад 100 приписів цукорняних виробів, зладжених на підставі фахових цукорняних приписів. Львів : Новочасна Рекляма, 1938. 46 с.
- Слюзарівна П. Господарська кухня : підручник куховарського знання для українських родин. Львів : Рекорд, 1938. 33 с. («Рекорд» місячник: Різноманітна Бібліотека ; чис. 1 (3).
- 140 ріжних страв з картопель. Діло. Львів, 1939. 7 січ. (чис. 5). С. 28.
- Уживаймо якнайбільше овочів та садовини! Коломия : накладом вид-ва «Жіноча Доля», 1929. 32 с. (Бібліотека для Господинь «Добра Хазяйка» ; вип. 2).
- Уживаймо якнайбільше ярин!: (яринні страви). Коломия : накладом вид-ва «Жіноча Доля», 1928. 32 с. (Бібліотека для Господинь «Добра Хазяйка» ; вип. 1).
- Филипчак Іван. Виріб овочевих вин простим способом (без машин) : підручник для селян. Львів : Русалка, 1931. 18 с.
- Франко О. М. Всенародня кухня. Львів : накладом інж. П. Франка, 1937. 81 с.
- Франко О. М. I-ша українська загально-практична кухня. З численними ілюстраціями та кольоровими таблицями / вступ. слово П. Франка. Коломия : Рекорд, 1929. 488 с.
- Франко П. Городина та її вирощування. Львів : накладом автора, 1939. 109 с.
- Хирівська-Зубенко М. Як добре і здорово харчуватися. Ілюстрований господарський калєндар «Сільського Господаря» на рік 1933. Львів, 1932. С. 172.
- Цікаві та повчаючі книжки. Золотий Колос : калєндар на рік 1938. Львів : накладом Івана Тиктора, 1938. С. 2.
- Чотири листи Григорія Гануляка до Богдана і Осипи Заклинських, 1928 р. // ЛННБ України ім. В. Стефаника. Від. рукоп. Ф. 48 (Архів родини Заклинських). Оп. 1. Спр. 25-г. Папка 6. Арк. 6, 8, 9, 10–12.
- Що їсти. Жіноча Доля. Коломия, 1938. 15–24 квіт. (чис. 8). С. 14–15.
- Як добре й здорово варити: (куховарські поради мійським і сільським господиням та курсисткам кулінарних курсів). Коломия : накладом часопису «Жіноча Доля», 1931. 126 с.
- Як добре й здорово варити: (куховарські поради мійським і сільським господиням та курсисткам кулінарних курсів). 2-ге вид., справл. і допов. Коломия : накладом часопису «Жіноча Доля», 1934. 158 с.
- Як добре й здорово варити: (куховарські поради мійським і сільським господиням та курсисткам кулінарних курсів). 3-тє вид., справл. і допов. Коломия : накладом редакції часопису «Жіноча Доля», 1936. 172 с.
- Як добре й здорово варити: (куховарські поради міським і сільським господиням та курсанткам куховарських курсів) / по конфіскаті наклад другий. 4-те вид. Коломия : накладом вид-ва «Жіноча Доля», 1938. 180 с.
- Urzędowy wykaz druków wydanych w Rzeczypospolitej Polskiej. Warszawa, 1935. 27 kwiet. (N 16). S. 307.
- Urzędowy wykaz druków wydanych w Rzeczypospolitej Polskiej. Warszawa, 1937. Od 16 do 22 maja (N 20). S. 245.