У листопаді 2023 року  науковці відділу рукописів ЛННБ України ім. В. Стефаника Ілона Олексів, Галина Сварник, Тамара Литвин та Ярослав Сеник відвідали Національний заклад ім. Оссолінських у м. Вроцлаві в рамках проекту «Спільна спадщина під загрозою – Збереження і систематизація бібліотечних і музейних фондів Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника». Перебування розпочалося з екскурсії Оссолінеумом у супроводі кураторки проєкту, керівнички відділу міжнародних відносин НЗіО др. Вікторії Маліцкої. Під час екскурсії ми ознайомилися з історію закладу, його структурою, виставковою діяльністю та перспективами розвитку,  відвідали бібліотеку.



Робоча зустріч з колегами з відділу рукописів НЗіО відбулася у конструктивній розмові та налагодженні наукових контактів. Керівник Відділу мгр. Ельжбєта Остроменцка ознайомила нас із каталогом, підручною бібліотекою, др. Конрад  Жемєнецький розповів про видавничу діяльність тощо.



Керівник відділу диґіталізації (оцифрування) Бартоломій Сєдлячек детально розповів про процес створення електронних копій рукописів, книжкових  видань та періодики, про мету і завдання спільного проєкту та проблематику створення метаданих для цифрової Нижньосілезької цифрової бібліотеки.

Заступник директора Архідієцезіального архіву і Капітульної бібліотеки у м. Вроцлаві кс. мґр. Павел Андрейчук провів докладну екскурсію приміщенням, розташованих на острові Тумському, розповів про історію і фонди архіву, показав унікальні історичні інкунабули та рідкісні рукописи і друки німецького походження. Викликають захоплення зразкові умови зберігання документів (температурний режим, сучасна сигналізація, зручні мобільні стелажі, ліфти тощо). На прощання кс. Павел подарував кожному сувенірний манускрипт «Генриковської книги»,  яка є одним з об’єктів Світової культурної спадщини ЮНЕСКО.



Екскурсія відділами й функціональними підрозділами Бібліотеки Вроцлавського університету в супроводі Пьотра Росси ознайомила з принципами роботи читальних залів, умовами праці для студентів, наповнення й доступності фонду тощо.



Працівники відділів рукописів та старих друків презентували давні рукописні та книжкові скарби, а працівники лабораторії репрографії та диґіталізації, зокрема, Юстина Зачек, щедро поділилися деталями етапів створення примірників для цифрової бібліотеки, мікрофільмів, консервації різного типу документів, роботи з фотографіями, ілюстраціями, філігранями, печатками, рукописними кодексами, палімсестами тощо – в інфрачервоному та інших спектрах.



23 листопада відбулася зустріч з директором Оссолінеуму д-ром Лукашем Каміньским, впродовж якої ми поділилися враженнями від перебування у НЗіО, обговорили проблеми і перспективи подальшої співпраці наших інституцій та подякували за зразково організоване стажування.

Під час відвідання Відділу консервації НЗіО ми отримали масу нової інформації щодо методів і способів консервації різних типів документів, музейних предметів, декоративних елементів видань (защіпок, оздоб тощо).



Цікавою була екскурсія по Музею Пана Тадеуша, розташованого в одній з найгарніших будівель Вроцлава – кам’яниці під Золотим орлом. У музеї, який працює від 2016 року, на багатому історичному й літературному тлі мультимедійно представлені три експозиції. Перша – «Рукопис Пана Тадеуша» (історія написання та сприйняття твору А. Міцкевича);   наступні дві частини – це, так звані, Кабінети свідків історії – відділи музею, присвячені матеріалам, переданим до Національного закладу ім. Оссолінських Я. Новаком-Єзьораньським, В. Бартошевським, а 2017 р. – архівом Е. Ружевича. Музей вразив новітніми технологіями, інтерактивністю.



24 листопада ми відвідали Відділ стародруків НЗіО, з яким нас ознайомила др. Ольга Ткачук, і взяли участь в організованому відділом семінарі на тему: «Цифровий каталог фонду друкованих книжкових пам’яток XVII – XVIII ст. з колекції Оссолінських у Львівській національній науковій бібліотеці  України ім. В. Стефаника». З увагою вислухали доповіді: др. Дороти Сидорович-Муляк (НЗіО) «Проект цифрового каталогу фонду друкованих книжкових пам’яток XVII–XVIII ст. з колекції Оссолінських у Львівській національній науковій бібліотеці  України ім. В. Стефаника», д-ра габ., проф. Аркадіуша Ваґнера (УМК, Торунь) «Книжкові оправи XVII–XVIII ст.: характерні особливості», к. і. н. Ольги Колосовської (ЛННБ України ім. В. Стефаника) «Раритетні видання творів Марка Антонія де Домініса XVII ст. в історичній колекції Оссолінеуму», др. Ольги Ткачук (НЗіО) «Кириличні друки XVI–XVIII ст. з віденської колекції Юзефа Максиміліана Оссолінського у фондах Оссолінеум у Вроцлаві та ЛННБУ ім. В. Стефаника», к. і. н. Ірини Качур (ЛННБ України ім. В. Стефаника) «Власницькі знаки і марґіналії на стародруках бібліотеки роду Цєнських, переданих у депозит до львівського Оссолінеуму».



Незважаючи на погоду, коли останні осінні дні перепліталися з першими зимовими, ми встигли помилуватися старими дільницями Вроцлава, прогулятися Тумським островом, подивляючи його готичні будівлі, поблукати вулицею Руською, Шевською, площею Сольною і Ринком, віднайти посеред святкового різдвяного ярмарку колишній львівський пам’ятник Олександрові Фредру і відвідати Рацлавицьку панораму, Музей Вроцлавського університету та створений на мультимедійних технологіях інтерактивний музей води «Гідрополіс». Побувати на Службі Божій греко-католицької церкви Воздвиження Чесного Хреста та оглянути десятки інших храмів. А також зібрати на пам’ять цілу колекцію вроцлавських гномиків – «краснолюдків»…



Текст:    Ілона Олексів, Галина Сварник

Фото:     Ярослав Сеник, Тамара Литвин, Галина Сварник