Відеорепортаж про відзначення Всеукраїнського дня бібліотек в нашій Бібліотеці можна переглянути на нашому YouTube-каналі

Відзначення Всеукраїнського дня бібліотек для колективу Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника вже традиційно розпочалося із Божественної літургії у Гарнізонному храмі Святих Апостолів Петра і Павла.

Продовжилося професійне свято урочистими зборами у читальному залі Тетяни та Омеляна Антоновичів Бібліотеки. Урочистості розпочав генеральний директор ЛННБ України ім. В. Стефаника Василь Ферштей. Він привітав колег із Всеукраїнським днем бібліотек та подякував за багатогранну благородну діяльність у царині збереження та надання відкритого, зручного й ефективного доступу читачів до колекцій книгозбірні, що становлять національну спадщину України, а також усім, хто допомагав і допомагає Бібліотеці у теперішній надскладний час – другий рік повномасштабної війни росії проти України.

Захід продовжила презентація 33 архівів, які упродовж 2023 р. передав до відділу рукописів відомий меценат Степан Антонович Давимука. Серед них переважають особові архіви українських учених та громадських діячів, зокрема істориків Степана Білецького та Марії Вавричин, мовознавців Уляни Єдлінської та Лідії Коць-Григорчук, літературознавця Івана Лозинського, фізика Романа Крип’якевича, а також родин Лончин, Герасимовичів та ін. Щодо архівів установ, то йдеться про збірки інституту Укрзахідпроектреставрація (Львів), Інституту геології і геохімії горючих копалин АН УРСР, Музичної школи Сабіни Каспарек, Товариства єврейських студентів-філософів Університету Яна Казимира, Львівського міського осередку ім. К. Малицької Крайового товариства «Рідна школа».

Були представлені документи, що репрезентують життєвий шлях, творчу та наукову діяльність, а також життя їхніх рідних і близьких:

  • докторки Роксоляни Зорівчак (1934–2018), видатної української перекладачки та теоретикині перекладознавства, професорки ЛНУ імені Івана Франка;
  • доктора Якима Запаска (1923–2007), одного з найвідоміших українських книгознавців, професора Української академії друкарства;
  • Юрія Рудницького (1884–1937), українського письменника, автора історичних романів, більш відомого під псевдонімом Юліан Опільський.

Загалом упродовж 2000-х років Степан Антонович Давимука передав до фондів відділу рукописів понад 40 архівних фондів, зокрема архіви Я. Гнатіва, В. Паньківського та інших.

Урочистості завершило відзначення найкращих працівників установи Почесними грамотами та Подяками.