Українська English

Роман Бліхарський
ORCID ID: https://orcid.org/ 0000-0002-7084-0473
кандидат наук із соціальних комунікацій
Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника
(Львів, Україна)
[email protected]
УДК 070:271.4]:[159.923.2:124.5](=161.2)(477.83/.86)”1918/1939″


DOI: https://doi.org/10.37222/2786-7552-2024-4-1

Аксіологічна модель часопису «Католицька Акція»

Анотація:

У статті окреслено концепцію, мету, тематичне спрямування публікацій журналу «Католицька Акція», що був офіційним друкованим органом Генерального Інституту Католицької Акції у Галицькій Церковній провінції (митрополії) Греко-католицької церкви. Засобом часопису організатори та активні діячі Католицької Акції, що були водночас видавцями та авторами однойменного журналу, транслювали на його сторінках загальне доктринальне бачення Ватикану щодо концепції та ідеології Акції, а також окреслювали характерні орієнтири її проведення серед української галицької громадськості.

Акцентовано вивчення саме ціннісних орієнтирів публікацій цього часопису, оскільки вважаємо, що із пресознавчих перспектив такий напрям дослідження є важливим етапом для кращого розуміння умов та механізмів формування ідентичності українців у Галичині міжвоєнного періоду.

Визначено, що для оптимізації дослідження необхідно побудувати аксіологічну модель видання – теоретичну конструкцію, яка б окреслювала основні цінності, пріоритети, моральні ідеали та цілі, що пропагуються засобом видання, а також потенційно дозволяла б розширити бачення ролі засобів масової інформації у формуванні громадянської, культурної, конфесійної ідентичностей у певному історичному контексті.

На основі результатів аналізу публікацій часопису запро­поновано аксіологічні моделі, які демонструють два підходи до ієрархізації, систематизації та інтерпретації комплексу цінностей, які пропагувались у статтях цього часопису. А саме: модель, яка структурує широкий спектр індивідуальних потреб та прагнень окремої людини разом із загальними етичними принципами колективного співіснування, соціальної відповідальності, громадянської свідомості тощо; та конструкцію, яка відображає своєрідну ідейно-тематичну парадигму публікацій журналу «Католицька Акція», – тему конфлікту цінностей тогочасних апологетів християнства та ідеологів прогресу і секуляризації.

Ключові слова: Католицька Акція, релігійна періодика, міжвоєнний період, Галичина, Генеральний Інститут Католицької Акції.

Повний текст