85-літній ювілей Ігоря Калинця (документальна виставка)

У виставковій залі книгозбірні розгорнуто документальну експозицію, присвячену 85-літньому ювілею Ігоря Калинця – поета і прозаїка, перекладача, яскравого представника «пізньошістдесятницької» генерації і дисидентсько-самвидавного руху в Україні, політв’язня, почесного доктора Львівського національного університету імені Івана Франка.

На виставці представлено архівні документи з фондів відділу рукописів нашої Книгозбірні, зокрема листи до Омеляна і Тетяни Антоновичі, нагородні грамоти, фотоматеріали. Окремий розділ виставки репрезентує поетичні збірки автора, серед яких книжки, написані до ув’язнення 1972 року: «Поезії з України» (Брюссель, 1970), «Коронування опудала» (Нью-Йорк, 1972), «Вогонь Купала» (Балтимор, 1975). Збірка «Тринадцять антологій» (Київ, 1991) розпочинає цикл видань, які вийшли друком в Україні. Серед найповніших – «Зібрання творів» у двох томах (Київ, 2004) та «Поезії» з серії «Бібліотека Шевченківського комітету» (Львів, 2008). До бібліографічних раритетів можна зарахувати видання перекладених творів Ігоря Калинця: «Bilanz des Schweigens» (Дармштат, 1975), «Podsumowując Milczenie» (Варшава, 1995), «Le Couronnement de L’épouvantail» (Па-де-Кале, 1996), «Karpat lub księga z Poselja» (Варшава, 1999) та ін.

Ювіляр багато зробив для повернення в літературу імені Богдана Ігоря-Антонича, зокрема написав розвідку «Знане і незнане про Антонича», кілька передруків якого репрезентовано на виставці (Львів, 2011, 2017), упорядкував збірку творів поета для дітей з розкішними ілюстраціями Вікторії Ковальчук (Львів, 2021). До уваги читачів представлено також інтерв’ю Ігоря Калинця з Юрієм Зайцевим «Одержимість» (Львів, 2002); збірник статей, спогадів, виступів і реплік «Про декого, дещо, і, передовсім, про себе» (Львів, 2016); добірку листів з ув’язнення до доньки Звенислави (Львів, 2017).

На виставці експоновано чимало видань творів Ігоря Калинця для дітей різного віку, зокрема «Про дівчинку і квіти» (1995), «Деякі пісеньки» (2002), «Моя найкраща книжечка» (2012), «Пісеньки та віршики зі Львова» (Львів, 2014), «Пан Ніхто» (2021) та інші.

Окремий розділ виставки присвячено працям, що висвітлюють життєвий і творчий шлях знаного письменника, наприклад: монографія «З роси, з води і з кетяга калини…» Ганни Віват (Одеса, 2012), нарис «Ключем метафори відімкнені вуста» Миколи Ільницького (Париж; Львів; Цвікау, 2001) та інші. Репрезентовано видання про родину Калинців, зокрема книжки «Попід Золоті ворота» Петра Шкраб’юка (Львів, 1997), «Українська поезія під судом КҐБ: кримінальні справи Ірини та Ігоря Калинців» (упорядкування Юрія Зайцева; Львів, 2004).

Більша частина видань, представлених на виставці, містять автографи Ігоря Калинця, Миколи Ільницького Михайла Овчаренка та інших співавторів і колишніх власників видань.

Усіх охочих запрошуємо оглянути виставку, яка експонуватиметься до серпня 2024 року, а ювіляру зичимо доброго здоров’я і нових творчих здобутків!