103 Оссолінська зустріч «Artes. Сучасні львівські митці»

Запрошуємо Вас на 103 Оссолінську зустріч «Artes. Сучасні львівські митці» (29 травня 2024 р. о 17.00)

 

Зустріч навколо книги Пйотра Лукашевича «Artes. Nowocześni plastycy lwowscy», яка презентує Об’єднання митців artes, що діяло у Львові у 1929–1935 роках і було одним з найоригінальніших явищ в авангардному мистецтві Центрально-Східної Європи. Пйотр Лукашевич реконструює історію цієї групи та всебічно аналізує творчість митців, таких як Отто Ган, Єжи Яніш, Роман Сельський, Марґіт Райх-Сельська, Александр Кшивоблоцький, Людвік Ліллє та Генрик Стренг, яких з легкістю маркували «сюрреалістами зі Львова».

«З сюрреалізмом їх об’єднувало головне спрямування – романтичне по суті заперечення інтелекту на користь почуттів і домінуючої ролі уяви. Від сюрреалізму вони також взяли нову, органічну морфологію, протиставлену попередній механістично-абстрактній, але передусім засвоїли сміливість і свободу в поетичному перетворенні дійсності, в динамічному об’єднанні форм і образів».

Вперше книга Пйотра Лукашевича була опублікована у 1975 році у видавництві Оссолінеум під назвою «Zrzeszenie Artystów Plastyków artes (1929–1935)». А наприкінці 2023 р. побачило світ нове оновлене видання цієї чудової монографії – «Artes. Nowocześni plastycy lwowscy»,

 

У дискусії візьмуть участь:

Пйотр Лукашевич, автор книги «Artes. Nowocześni plastycy lwowscy» (Artes. Сучасні львівські митці) та її українського видання «Об’єднання Митців artes (1929-1935) та інші історії львівського модернізму».

Андрій Бояров, автор опрацювання та післямови польського видання книги та редактор, автор передмови, доповнень і перекладу її українського видання.


29 ТРАВНЯ 2024, 17:00 (захід польською та українською мовами)

Читальний зал ім. Тетяни і Омеляна Антоновичів ЛННБ України імені В. Стефаника, вул. В. Стефаника, 2

Вхід вільний!

Захід транслюватиметься онлайн із синхронним перекладом з польської на українську мову

Зустріч із синхронним перекладом української на польську мову буде доступна тут: https://www.facebook.com/events/964728071635661/

На зустрічі будуть представлені книжки: «Artes. Nowocześni plastycy lwowscy» (Видавництво Ossolineum, Вроцлав, 2023 ), а також «Об’єднання Митців artes (1929–1935) та інші історії львівського модернізму» (Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Львів, 2021).

Відеозвіт про зустріч: