Libraria

Львівська національна наукова Бібліотека України імені В. Стефаника продовжує надання доступу до повнотекстового електронного архіву української історичної періодики LIBRARIA.

LIBRARIA – проект компанії Архівні інформаційні системи (АІС), що здійснюється у співпраці з бібліотеками, архівами та науковими інституціями в Україні та за її межами. Мета проекту – оцифрувати та надати доступ онлайн до чим більшого масиву української історичної періодики.

Ресурс постійно наповнюється. Наразі оцифровано більше 700 000 сторінок понад 400 видань українською, польською, німецькою, румунською, їдиш, кримсько-татарською та російською мовами, що видавалися у різних регіонах України та поза її межами від початку до 50-х років ХХ ст.

Доступні цифрові зображення газет, а також численні інструменти для повнотекстового пошуку.

Зважаючи на значний обсяг контенту та його розмаїття, представлені на сайті видання поділено на тематичні колекції, що додає зручностей та допоможе користувачам ресурсу краще орієнтуватися у представленому масиві. Окрім морфологічного повнотекстового пошуку, доступний також пошук за назвами видань, географією (регіони та місця) та хронологією видань (конкретні дати або періоди); окремо може бути застосований пошук за заголовками статей, а також пошук ілюстрацій за підписами до них.

Для отримання доступу необхідна активна передплата, яку можна оформити в особистому кабінеті. Повний доступ до контенту, включно з переглядом зображень та розпізнаних текстів конкретних чисел та Вхід в особистий кабінет для фізичних осіб надається зареєстрованим користувачам та бібліотекам-партнерам.

Безкоштовний демо контент можна переглядати тут.

Нагадуємо, що скористатися доступом до повнотекстового електронного архіву української історичної періодики LIBRARIA можна з комп’ютерів читальних залів Бібліотеки, а також отримати дистанційний доступ, зареєструвавшись у мережі Бібліотеки та створивши кабінет користувача.